A fi sau a nu fi

Când am terminat eu facultatea, a fost un întreg fenomen printre colegii mei – fiind prima generaţie de comunicatori cu diplomă universitară din România, erau destui cei care credeau că tot ce le trebuie este să îşi deschidă o firmă şi clienţii vor face coadă la ei la uşă. Cum s-ar zice, timpul a trecut, unii dintre cei care au încercat în acest sens au reuşit, alţii  s-au reorientat. În general, sunt cam toţi în industrie şi au cariere ascendente. Nu a fost însă să fie să ajungă toţi, din curajoşi, firme de PR.

Ani întregi, am ţinut un curs aplicat, alături de Marius Alexa de la Kapital  despre pregătirea şi gestionarea unei afaceri. Marius, cu un entuziasm molipsitor, susţinea că nu există întreprinzători cu vocaţie, ci doar cu ambiţie şi multă muncă. Altfel spus, oricare dintre noi ar putea avea propria afacere. Teoretic aşa este şi de aceea abundă şi cărţile pe subiect. În realitate însă… sunt destule iniţiative care mor repede sau care se prăbuşesc când nimeni nu se aştepta.

Rareori, în cursurile de la şcoală, îndrăznim să abordăm, de exemplu, subiectul falimentului. Când vorbeam cu studenţii despre strategiile din industriile în declin şi le ziceam că uneori, cel mai bine este să mori profitabil, erau destule zâmbete. Totuşi, realitatea este că nu e nimic simpatic în subiectul unui faliment. A fi întreprinzător nu este întotdeauna egal cu a fi manager. Poate este la început, pentru micile afaceri, dar deciziile care au asigurat iniţial succesul nu pot fi mereu aplicate şi la un business mult mai mare. La un asemenea nivel, ori ştii şi teorie şi ştii s-o aplici pentru că ai înţeles-o, ori ai mult noroc. Pentru că, atunci când ai crescut, trebuie să gestionezi o complexitate neaşteptată în interior şi să urmăreşti eficient un mediu extern la care înainte nici nu te gândeai…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: