Despre marketing cu patent ingineresc

Marketingul industrial este un domeniu aproape tabu în majoritatea manualelor de profil. În mod evident, nu este didactic să predai despre strategia comercială la rulmenţi sau electrozi, căci studenţii nu prea ştiu ce sunt respectivele obiecte. Aşa că de fiecare dată dăm exemple din diverse categorii: gume de mestecat, bere, detergenţi şi altele din FMCG.

Ce are însă în mod special marketingul din mediul industrial? În primul rând, provocarea de a gândi comercial într-o zonă foarte complexă şi foarte specializată, care operează strict pe criterii tehnice şi/sau de preţ. În al doilea rând, dificultatea segmentării pe măsura maturizării respectivei industrii. În al treilea rând, corelarea strânsă cu strategia de vânzări. Nu în ultimul rând, înţelegerea specificului comunicării într-un asemenea mediu, unde creativitatea „sexy” nu a fost, nu este şi nu va fi niciodată apreciată.

2 comentarii

  1. Marketingul industrial este provocator tocmai datorita implicarii masive a tehnicului.

    In ceea ce priveste exemplele din fmcg din cursuri e oarecum normal pentru ca „elevii” cunosc produsele si brandurile si in acelasi timp in fmcg se face mult marketing, comparativ cu alte domenii.

    Un alt aspect la marketingului industrial provine de la natura pietelor pe care actioneaza o companie industriala. Sunt piete cu un numar destul de mic de ofertanti.

    Apreciază

  2. As mai adauga ca ceea ce face marketingul industrial atat de provocator vine din dificultatea aplicarii de „retete”… este nevoie sa fii original, dar fara paiete si, mai ales, ai nevoie de STRATEGIE…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: