Managerul mercenar

Literatura academică străină vorbeşte în mod serios, de mai mulţi ani, despre „managerul mercenar” şi, respectiv, despre toate aspectele defavorabile pentru un business, ca urmare a dezvoltării şi menţinerii unui asemenea sistem. La noi, nici revistele practice, nici cele universitare, nu au îndrăznit încă să abordeze subiectul în mod real. Tocmai de aceea, mi se pare de-a dreptul incendiar articolul din Business Magazine. De citit…

8 comentarii

 1. ioana · ·

  confirm ca timp de 12 ani am vazut in compania multinationala unde lucrez schimbindu-se 5 serii de membri ai consiliului de administratie; dintre acestia, (o serie cuprinde 5 membri) adica din totalul de 20 de persoane (la unii mandatele au avut intindere diferita) numai 4 au fost cu adevarat profesionisti !!!!

  Apreciază

 2. Ioana, povestea chiar este veche şi discutată, dar practic imposibil de dovedit ştiinţific vorbind…

  Apreciază

 3. ioana · ·

  de dovedit? din exterior da, e greu de dovedit; din interior insa NU: deoarece se vede cum se iau deciziile. Apoi, mandatele au in general 3 ani: asta inseamna ca in primul an se „acomodeaza”, adica iau la cunostinta ce se intimpla, trag concluzii in baza carora vor actiona in anul urmator, pentru a stoarce rezultate cit mai bune, pt ca in baza lor isi vor lua de fapt cel mai important (ca suma!) bonus de tara. iar in alt 3-lea an nu se mai agita prea mult, pt ca stiu ca pleaca spre o alta tara… De aici si deferenta intre teorie/practica, intre viata academica/viata practica din companii… Chestiunile astea nu veti avea „la vedere”, ele vor ramine in culise. Si tot stiintific vorbind, viata nu e alcatuita numai din formule matematice :-)) .

  Apreciază

 4. Ioana, povestea cu contractul pe 3 ani se aplica si managerilor romani, angajati, fireste, cu un contract de management. La fel de normal, ei isi urmaresc apoi, cel putin unii, numai obiectivele din contract, chiar daca se pot dovedi nepotrivite si ar putea fi modificate spre binele tuturor intr-o anexa a contractului initial…
  Povestile de acest gen se spun pe bloguri, la cafele si in interviuri in cateva reviste. Realitatea este ca industria de head hunting sustine un sistem discutabil – nu numai in Romania, desigur… si ca subiectul e mai degraba tabu sau devine foarte controversat (a se vedea comentariile postate la articolul din Business Magazin).

  Apreciază

 5. Ingrid Spinciu · ·

  Stimata doamna profesoara,

  Ma scuzati din nou ca intervin, dar supararea ca am ramas cumva pe dinafara unei sesiuni de licenta ma face sa fiu insistenta si sa incerc sa ma „asigur” daca se poate, pentru sesiunea din februarie. Va retrimit e-mail-ul meu in speranta unei sanse. Nu vreau sa tragediez, dar experienta m-a invatat sa insist.

  Va multumesc

  Buna ziua,

  Din pacate, fara sa imi dau seama am ramas incurcata cu un alt domn profesor si cred ca nu vom reusi de asemenea sa colaboram. In concluzie cred ca am ramas aceasta sesiune pe dinafara. Exista cumva vreo posibilitate de a ma pregati de acum cu o parte din lucrare pentru sesiunea din februarie? Sunt foarte atasata de acest subiect (Marketing on-line- strategii de fidelizare a utilizatorului) si cred ca in cadrul acestui subiect imi pot etala atat cunostiintele teoretice cat si cele practice. Exista vreo problema daca astept sesiunea din februarie, deci si pe dumneavoastra ca profesor coordonator?
  O alta intrebare era legata de cursurile facultatii UVA, stiu ca acolo erati si dumneavoastra profesoara (am avut in urma cu cativa ani acces la cursuri si le-am rasfoit). Mai exista aceasta facultate? Am accesat in urma cu o saptamana site-ul UVA iar articolele nu sunt updatate inca din 2007.

  Cu stima,

  Ingrid Spinciu
  0722794797

  Apreciază

 6. ioana · ·

  atentie!
  -adevarat ca subiectul este discutabil, dar depinde de cums e spune problema. serviciile de head hunting devin „discutabile” deoarece livreaza personal tot pentru aceeasi sefi mai mult sau mai putin discutabili;
  -in afara de asta, atunci cind HQ International isi numeste HQ local dintre resursele proprii, atunci nu mai avem de-a face cu head huntingul (ori eu ma refeream la acest din urma exemplu cind vorbeam de ex-pats).
  -pe linga asta, sint persoane care vrind sa isi pazeasca scaunul, angajeaza persoane slab pregatite, iar aici nu mai e doar vina head hunterului (care poate a propus, dar nu ia decizia finala de angajare!!!)
  -contractul si mandatul sint, in comentariul meu, chestiuni diferite: el are contract pe termen nelimitat, insa isi desfasoara activitatea prin mandate in diverse tari diferite;
  -povestile spuse pe bloguri pot fi o sursa stiintifica in a demonstra ceva legat de abilitatile manageriale ale ex pat-ilor? ca parca si asta era un punct discutabil… si faptul ca subiectul devenit tabu sau foarte controversat e o alta exprimare a ceea ce am spus in alte cuvinte si eu, cu lucrurile care ramin in culise…

  Apreciază

 7. Ingrid – Ok sa discutam pentru februarie. Ne apucam de lucru in iunie. UVA nu este facultate, ci sunt studii de scurta durata si nu este sesiune in aceasta perioada.

  Ioana – am scris intr-o alta postare ca o universitate spaniola a demonstrat deja cum e seful, asa e si angajatul… adica slab. Numai ca ma indoiesc ca sistemul poate fi modificat. Tot empiric, am observat si eu manageri discutabili profesional si ca motivare a echipei, dar blindati corporatist-lingvistic si care impresionau etc. La fel am observat si manageri adevarati, in sensul real al cuvantului si al teoriei, atat in unele multinationale, cat si in sistemul public. Stii cum e, in padure sunt si uscaturi, si ghiocei…

  Apreciază

 8. Adriana · ·

  Buna Florina,

  Daca spun ca mi-a placut articolul citat, o sa sune ciudat. Asa ca o sa zic ca sunt de acord cu unele dintre spusele lui Radu Furnica, asta pentru ca am intalnit si cazuri de expati care nu au fost totusi mercenari. Ce-i drept, au si plecat din tara si din firma intre timp.

  Din pacate, nu cred ca multinationalele vor permite prea curand tranzitia de la manageri expati la manageri locali. In primul rand, din cauza crizei, cand prea putini au curajul sa faca asemenea schimbari radicale si cand inca inertia primeaza in multe companii. In al doilea rand, pentru ca multi mizeaza pe schimbarea de la sine a situatiei curente, pe care nu o vad, la nivel de firma, ca fiind generata sau inrautatita de managerul expat. Din experienta directa intr-o astfel de firma, pot sa spun ca probabil vom muri cu expatul de gat inainte de a se produce vreo schimbare. Pentru multinationale, Romania ramane in continuare o vaca de muls si aducerea la conducere a unui roman poate risca sa schimbe acest lucru. Istoric, colonialismul s-a incheiat de mult, insa in afaceri, el o duce inca bine.

  Succesuri :),

  Adriana

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: