Open space reloaded

A sosit, la un moment dat, moda open space-urilor, pentru proximitatea echipelor devenite team-uri. O iniţiativă lăudabilă, care dărâma la propriu pereţii dintre birourile sufocate de hărtii, cutii şi etajere. Se presupunea chiar că aşa se vor uni angajaţii, iar „bisericuţele” vor deveni istorie. Ce poveste frumoasă… şi ca orice poveste, doar cu un sâmbure de adevăr.

Viaţa în open space înseamnă veşnice certuri ba că curent, ba că nu e curent de la geamul deschis; ba că unii deranjează cu telefonul, ba că alţii sunt muţi şi nu „socializează”; ba că X bârfeşte, ba că Y strigă peste mese, ba că Z are masa vraişte de ne face etajul de râs cu atâta dezordine. Nu e nimic nou, aceleaşi discuţii erau şi în vechile birouri cu 2-3 persoane. S-au schimbat grupuleţele informale prin trecerea la open space? Hm… aş zice că nu. Oricum nu se formau în birou, ci la fumoar. Aşa sunt închegate şi în epoca managementului modern, tot la o ţigară trasă cu sete în piept, în ciuda ONG-urilor ce predică, nesolicitate de nimeni, grija pentru sănătate. În open space, nici măcar nu este mai mult spaţiu, căci s-au plantat, în toate firmele, plante de decor ce îşi dau duhul încet, dar sigur.

Moda organizării spaţiului de lucru este, ca orice modă, sinuoasă. Vine şi trece, cu repetiţii, ca la pantofi. Principiile şi lecţiile generice sunt, din păcate, aceleaşi – numai că nu le învăţăm şi le uităm prea repede. Un open space nu rezolvă nici problema comunicării informale, nici pe cea a controlului managerial. Nu „adună” echipa şi nici nu creează mai mult spaţiu de lucru. Nici vechile birouri nu erau o soluţie eficientă… după cum, personal, nu cred nici în necesitatea mesei de ping-pong să îţi vină creativitatea pentru sloganuri când lucrezi în agenţia de publicitate X…

Propun, simplu, să lucrăm mobil, de pe laptop, de acasă sau din parc – şi să fim plătiţi la rezultate, nu la numărul de ore moţăite în faţa calculatorului şi a automatului de cafea. Toată lumea ar ieşi în câştig…

4 comentarii

 1. alexandrastoian · ·

  DAAAAAAAAA…SUBSCRIU! As adauga orare mai flexibile, unii lucreaza mai bine noaptea iar dimineata nu sunt buni de nimic (eu!!)

  Apreciază

 2. ehei, alexandra, nici eu nu sunt eficienta pana pe la 12…

  Apreciază

 3. Ramona Talpos · ·

  Totusi, ce ne facem cu „barfitorii” galagiosi? Am niste cazuri la serviciu patologic de vulgare care ma bruiaza mai tare decat ar face-o emisiunile lui Dan Diaconescu, Click si Libertatea la un loc. Subiectul barfei – fostii/actualii sefi/colegi. Nu as fi crezut ca se poate intampla asta intr-o multinationala. Barfa este „in grup”.

  Apreciază

 4. Ramona, cred ca momentan nu ramane decat varianta castilor si a muzicii preferate… nu vad alt remediu 😀

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: