Marketing de snobi

La ore:

Inimă de ţigan? De ce aş şti ce este?”

„Ca să aprobi / refuzi în cunoştinţă de cauză product placement-ul ori reclama.”

„Nu am de ce. Agenţia îmi va demonstra cu GRP dacă se merită sau nu.”…

„Cum calculezi sau verifici GRP-ul şi alţi indicatori?”

„Ăăăă…”.

Mai departe: „Chick lit? Reviste? Sunt prostii. Un intelectual nu se uită la aşa ceva.”

„Dar un marketer, da…”

Pauză. Nu vorbim aceeaşi limbă, deşi ne exprimăm în română. Teoria strică, căci doar nu e ca practica, care nici ea, la rândul ei, nu este perfectă: nu e intelectuală. Turnul de fildeş al marketerului în devenire este suspendat… nici printre cărţi, nici printre articole academice, nici în viaţa cotidiană. Clienţii, însă, trăiesc în realitatea înconjurătoare… iar în cărţi sunt sinteze despre comportamentul lor.

6 comentarii

  1. Cristina · ·

    Poate că avea si studentul cu pricina ceva dreptate. Nu înteleg divortul ăsta de repere atât de prezent în viata cotidiană…si ce-ar fi dacă marketerii si clientii lor si-ar asuma niste functii culturalizatoare în societate? Am avea mai putine emisiuni proaste (dar care si-au înteles perfect publicul tintă!) la televizor? De ce nu ar putea afacerile si educatia sau responsabilitatea socială (în adevăratul sens al cuvântului, nu doar de formă) merge mână în mână?

    Just a thought. Salutări de departe. 🙂

    Apreciază

  2. Multumesc de ganduri, Cristina… tot in Olanda? 🙂

    Apreciază

  3. ioana · ·

    cine este GRP? ca nu imi pica fisa :-(( poate adaugati si o lista de abrevieri, pt cei care nu va sint studenti, dar va citesc blogul…

    Apreciază

  4. Draga Ioana, multumesc, inainte de orice, ca imi citesti blogul. GRP este un indicator uzual in evaluarea eficientei folosirii de spatii media in campaniile publicitare. Inseamna „Gross Rating Point”, adica punctul de acoperire asupra unui public-tinta, prin intermediul unei campanii, adica media sanselor de contacte efective ale unei actiuni publicitare la 100 de subiecti din audienta vizata.

    Apreciază

  5. ioana · ·

    ok, si formula indicatorului care ar fi? cum se calculeaza concret?

    Apreciază

  6. Ioana, formula simpla este rata de acoperire media (de penetrare a targetului) inmultita cu numarul mediu de repetitii ale reclamei.

    Apreciază

Lasă un comentariu