Gânduri

Am susținut, în aceste zile, două prelegeri la Universitatea VIVES (Kortrijk, Belgia), despre provocările digitale cu care se confruntă (și se vor confrunta în viitor) managerii. Nu am nici o pretenție de competențe tehnice, dar cred că indiferent de nivelul de cunoștințe IT, este momentul să fim atenți la cum se schimbă azi practica managementului sub impactul digitalizării – și dacă suntem pregătiți pentru aceste schimbări. Iată câteva gânduri mai jos.

Digitalul, deși este un termen care are deja 20 de ani de viață bogată (mulțumim pentru botez lui Tapscott), a fost înțeles, până deunăzi, mai degrabă ca sinonim pentru Internet (adică informații, e-mail și e-commerce) și, de ceva timp, drept marketing, pisici pe Facebook, comentarii pe Twitter și smartphone-uri. Numai că, aproape brusc, a venit peste noi Internet of Everything (sau Internet of Things): unii îl vedem în smartwatch-urile cu care suntem la modă, alții aflăm despre el de la emisiunea I like IT, dar 7% dintre americani îl experimentează deja în casele lor inteligente, cu cronotermostate, frigidere și mașini de spălat conectate și smart.

Nu este departe momentul în care vom sta de vorbă cu frigiderul și așa ceva va fi normal – însă ceea ce contează pentru business este că, cel mai probabil, regulile jocului se schimbă: noile produse inteligente modifică peisajul concurențial (Porter & Heppelmann, 2014) și procesele organizaționale, coopetiția este tot mai frecventă în lumea ecosistemelor digitale, iar generația Millennials urmează să părăsească băncile școlii ca să se angajeze.

Întrebare simplă: sunt managerii pregătiți pentru noua realitate?

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: