CUM?!

Când îmi beam cafeaua în această dimineață, am auzit la știri o veste care m-a lăsat năucită: se pregătește un proiect de lege, dacă am înțeles corect, prin care bolnavii foarte grav sau în stadiu terminal vor fi obligați să plătească suplimentar față de CAS-ul deja vărsat ani de zile statului o mare parte din tratament, în cazul în care nu pot face dovada faptului că au avut înainte un comportament preventiv care să îi ferească de boală.
Cum să dai o asemenea lege într-o țară unde absolut niciodată nu sunt fonduri ca să faci gratuit, la timp, în mod regulat, în conformitate cu drepturile tale de asigurat plătitor, analize banale de sânge sau o ecografie abdominală?! Cum să dai asemenea lege când tu, stat, ai zone întregi unde nu ai nici un medic sau nici un spital, deci unde și cum ar putea face prevenție oamenii de acolo? Cum?!
Iarăși, dacă am înțeles corect, ar fi cumva premiați prin această lege pacienții care dovedesc că s-au ocupat activ de prevenție, inclusiv prin sport. Ce înseamnă acest lucru, că fiecare sărman va fi nevoit să aibă abonament la sala de sport, deși nu are după ce bea apă? Ca să nu mai pomenim de faptul că nici un sport de pe lumea asta nu te ferește de cancer – a se vedea cazul multiplului campion Lance Armstrong.
În comunism, dacă am înțeles corect de la bunica mea pe vremuri, erau obligatorii analizele anuale de sânge și controlul Babeș Papanicolau. Așa este azi și în Franța, cu precizarea că fiecare asigurat primește la începutul anului scrisoare cu data la care să vină să facă aceste controale – iar în caz contrar, își pierde asigurarea sau trebuie să o plătească mult mai mult, după caz. Simplu, preventiv, clar, alături de o educație susținută încă din școală. Și cu șanse de supraviețuire reale pentru toată lumea.
Căci, totuși, este cam greu să previi cancerul de creier, de sânge, de oase etc. – dar le poți trata.
Problema nu este să îi pedepsești pe pacienți pentru lipsa prevenției, ci să te asiguri tu, stat, că se face prevenție: dă buget sănătății, deschide spitale, du medici la țară și în orașele mici (ba chiar și mai mari, căci la Vaslui nu există acum nici un oncolog, iar în tot județul Buzău, sunt doar doi medici de specialitate), asigură-te că noi toți, plătitorii de CAS, putem face la dată fixă, anual, măcar un set de analize de sânge simple și o ecografie – și abia apoi apucă-te să îi pedepsești pe cei care au avut groaznicul ghinion să se îmbolnăvească grav!
Un ultim cuvânt: n oameni în toată Europa s-au îmbolnăvit de cancer după dezastrul de la Cernobâl. Dacă ar fi existat o asemenea prevedere legală precum cea în discuție azi, ar fi fost toți, dar absolut toți, condamnați mai devreme decât i-a ucis oricum pe mulți dintre ei boala: nu făcuseră prevenție. Dar știți ceva? Nici o prevenție nu i-ar fi ferit de efectele Cernobâlului. Însă tratamentul de după catastrofă le-a mai dat niște șanse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: